Hier kun je van alles bespreken of even bijkletsen met elkaar.

Moderator: Angelique

Het Blijft maar doorgaan.

Nieuw berichtdoor mien op 23 sep 2010 18:50

Fokken met zieke rashonden blijft doorgaan

De rashondenfokkerij doet te weinig om het probleem van erfelijke ziekten bij rashonden aan te pakken.

'Eén doel: voor hem zorgen'
Dat vindt de Dierenbescherming, die in december de noodklok luidde voor rashonden. Vanwege doorfokken op uiterlijke kenmerken en inteelt zijn zo veel honden ziek, dat sommige rassen in gevaar zijn volgens de organisatie. Wetgeving is volgens de Dierenbescherming de enige manier om echt iets aan het probleem te doen.

Gisteren ontving de Tweede Kamer het rapport 'Ongerief bij gezelschapsdieren' van de Wageningen Universiteit. Daaruit blijkt dat erfelijke aandoeningen op een gedeelde eerste plaats staan van meest ernstige ongemakken voor rashonden. Volgens het rapport zijn er 335 erfelijke ziekten bekend. Tot de helft van alle rashonden in Nederland lijdt aan een erfelijke aandoening, schatten de onderzoekers.

In de begeleidende brief stelt minister Verburg dat ze werkt aan een vervanging van het zogenaamde 'honden- en kattenbesluit', waarin regels staan voor de branche. Op het gebied van fokken is er nu maar één regel: dat een hond maximaal één nest per jaar mag krijgen.

De Dierenbescherming wil dat er niet meer op uiterlijke kenmerken wordt gefokt. Ook zou elke hond een genetisch paspoort moeten hebben met gezondheidsinformatie en moeten hondenshows worden afgeschaft.

De Raad van Beheer op Kynologisch gebied (RvB), de koepel van rasverenigingen en fokkers in Nederland, begrijpt niets van de 'plotselinge kruistocht tegen de rashondenwereld' van de Dierenbescherming, zegt directeur Jeroen Duyster.

Dit jaar heeft de RvB een plan bedacht om rashonden gezonder te maken. Sinds 1 juli krijgen pups die geboren zijn uit inteelt geen stamboom meer. Ook wordt gewerkt aan een gedragscode voor keurmeesters op hondenshows om schadelijke 'overtypering' tegen te gaan. Voor bepaalde rassen waren al DNA-tests mogelijk om ziekten op te sporen, maar er is nog geen landelijk meldpunt voor erfelijke ziekten.

"De intentie is er, maar er is te weinig beweging", zegt een woordvoerder van de Dierenbescherming. "De situatie is nog steeds zorgelijk. Het probleem van zieke rashonden heeft meer aandacht gekregen, maar eigen verantwoordelijkheid van de branche is niet genoeg. We hebben niet één hond gezien die gezonder is geworden."http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenl ... orgaan.ece

Hier heeft de dierenbescherming ook gelijk in.

De rashondenfokkerij doet te weinig om het probleem van erfelijke ziekten bij rashonden aan te pakken.

'Eén doel: voor hem zorgen' :nwicon11


Ik ben benieuwd dat deze werkelijk wordt uitgevoerd bij de Raad Van Beheer .... :nwicon21 ....

Dit jaar heeft de RvB een plan bedacht om rashonden gezonder te maken. Sinds 1 juli krijgen pups die geboren zijn uit inteelt geen stamboom meer. Ook wordt gewerkt aan een gedragscode voor keurmeesters op hondenshows om .................. Schadelijke 'Overtypering' .............tegen te gaan. Voor bepaalde rassen waren al DNA-tests mogelijk om ziekten op te sporen, maar er is nog geen landelijk meldpunt voor erfelijke ziekten.
Afbeelding

Orthen's Green Donna Ferrari
Avatar gebruiker
mien
Veteraan
Veteraan
 
Berichten: 764
Lid sinds: 29 nov 2006 14:25
Woonplaats: brabant

Keer terug naar Discussiehoek

  • VISITORS

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

Design by Atropa