Hier kun je van alles bespreken of even bijkletsen met elkaar.

Moderator: Angelique

Gisteren in het Branbantsdagblad.......

Nieuw berichtdoor mien op 11 feb 2011 19:50

Laat hondenrassen uitsterven


'Naast lichamelijke problemen, kennen veel rashonden genetische afwijkingen'. foto Asmadeus
Rashonden zijn er in alle soorten en maten. Allemaal stammen ze af van de wolf.

Maar een chihuahua, een poedel en een Deense dog lijken qua uiterlijk en gedrag in niets meer op hun verre voorouder.

Oorzaak daarvan is dat fokkers zich al tientallen generaties eenzijdig richten op de uiterlijke kenmerken van honden. Die kenmerken bepalen de verschillen tussen de rassen en zijn tot in detail vastgelegd.

Om zo goed mogelijk aan de rasstandaard te voldoen, wordt er gefokt met de dieren die deze kenmerken in de meest extreme vorm bezitten. Dat heeft geleid tot een waar rariteitenkabinet: honden met uitpuilende ogen, afgeplatte snuiten, krullende staarten die niet meer omlaag kunnen, korte pootjes of overdadige plooien en rimpels. Het gevolg: dieren die ernstig geschaad zijn in hun welzijn.

Hoewel een rashond doorgaans gezien wordt als het toonbeeld van gezondheid, is het tegendeel waar. Zo zorgt de bolle schedel van de Cavalier King Charles spaniël voor een aandoenlijk uiterlijk, maar de hersenen passen er niet meer in. Daardoor lijden de dieren hevig en kampen ze met epilepsie. Teckels zakken door hun lange rug, de Engelse bulldog kan door zijn korte snuit moeilijk ademhalen en zijn gedrongen bouw maakt natuurlijke voortplanting onmogelijk.

Naast de lichamelijke problemen die de dieren door hun uiterlijk ondervinden, kennen veel rashonden genetische afwijkingen.

Om honden te krijgen die aan het gewenste beeld voldoen, worden de ouderdieren streng geselecteerd. Slechts een kleine groep voldoet aan het plaatje. Daardoor wordt de erfelijke basis van veel hondenrassen heel smal en vindt er inteelt plaats. Voor een fokker is dit aantrekkelijk, want het levert 'raszuivere' pups die duur verkocht worden. Tegelijkertijd zorgt inteelt ervoor dat de dieren sneller ziek worden en hun vruchtbaarheid afneemt. Want niet alleen de 'goede' eigenschappen worden doorgegeven, ook genetische gebreken hebben een veel grotere kans om zich te openbaren in het nageslacht: boxers hebben vaak hartproblemen, veel husky's zijn doof en de kans op kanker is groot bij labradors, Berner sennenhonden en flatcoated retrievers.

Al decennialang vormen inteelt en fokken op uiterlijk de hoeksteen van de rasdierenfokkerij. Van deze sector is niet te verwachten dat ze zelf de koe bij de horens vat. Al jaren wordt er gesproken over de problematiek, maar van zelfregulering is nog nooit sprake geweest. Ook van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, een overkoepelende organisatie van rasverenigingen, valt niets te verwachten. Zij kan enkel aanbevelingen doen aan de aangesloten rasverenigingen, waarvan de meeste fokkers geen lid zijn.

De enige die daadwerkelijk een verandering teweeg kan brengen, is de overheid. De gezondheid van rashonden kan alleen verbeteren wanneer er een verbod komt op inteelt en op het fokken op uiterlijke kenmerken die het welzijn van honden schaden.

Verantwoordelijk staatssecretaris Henk Bleker van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is inmiddels eindelijk overtuigd van de ernst. Hij heeft recent maatregelen aangekondigd die het fokken van rashonden aan banden gaan leggen. In de praktijk betekent dit wat ons betreft het einde van een aantal hondenrassen.

Het uiterlijk van veel rashonden moet drastisch veranderen. Zo zal de snuit van de Engelse bulldog een heel eind naar voren moeten komen, wil het dier normaal kunnen ademen.

Helaas voor de fokkers betekent dit dat de honden niet meer voldoen aan de rasstandaard en ze dus feitelijk geen Engelse bulldog meer zijn. In Nederland zal het ras zo uitsterven.

Het is jammer voor de liefhebbers van rashonden. Aan de andere kant: iedereen zou toch eigenlijk een hond moeten willen die niet in zijn functioneren gehinderd wordt door zijn uiterlijk?

Een hond die fatsoenlijk kan ademen, bewegen, horen, zien, eten, drinken en baren, die geen pijn lijdt en een brede genetische basis heeft?

Met het uitsterven van hondenrassen die gebukt gaan onder een slechte gezondheid, wordt een hoop dierenleed voorkomen.

Helma van de Vondevoort is directeur van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren in Amsterdam. :nwicon13


http://www.brabantsdagblad.nl/mening/81 ... terven.ece
Afbeelding

Orthen's Green Donna Ferrari
Avatar gebruiker
mien
Veteraan
Veteraan
 
Berichten: 764
Lid sinds: 29 nov 2006 14:25
Woonplaats: brabant

Keer terug naar Discussiehoek

  • VISITORS

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Design by Atropa