Plaats hier je algemene vragen m.b.t. (besmettelijke) ziekten bij je hond.

Moderator: Angelique

Wat is Zo�?�¶nosen&Hondsdolheid enz

Nieuw berichtdoor edith op 07 dec 2006 13:58

Wat is Zo�?�¶nosen:

Bij het contact met dieren kunt u naast fysiek geweld te maken krijgen met het oplopen van een van dier op mens overdraagbare ziekte (zo�?�¶nose). Deze kans is niet erg groot en met een beetje oplettendheid is dat risico vrijwel uit te stuiten. Zo�?�¶nosen zijn infectieziekten die van het dier op de mens (en omgekeerd) kunnen overgaan, met al dan niet dezelfde symptomen.

Ziektes kunnen overgebracht worden door

Ectoparasieten (in of op de huid): schurftmijten, ringworm (schimmel) vlo, luis en teek
Endoparasieten (in het dier): o.a. spoelworm, lintworm
Bacteri�?�«n, o.a. verantwoordelijk voor: leptospira (Ziekte van Weil), salmonella (Paratyfus), tetanus, botulisme
Virussen, o.a. verantwoordelijk voor rabi�?�«s ( hondsdolheid)
Aanbevelingen om besmetting te voorkomen

Na het aanraken van elk willekeurig dier uw handen wassen
In ieder geval nooit na contact met dieren met ongewassen handen iets in uw mond stoppen (eten of roken). Een aantal ziekteverwekkers kan langs deze weg uw lichaam binnendringen.
Vleermuizen en vossen nooit met blote handen aanraken (ook geen dode dieren)
Dieren niet in uw gezicht laten likken (besmetting gaat vaak via de mond).
Etensbakken gescheiden van andere vaat afwassen.
Contact met vieze kattenbakken of katten vermijden wanneer u zwanger bent (i.v.m. toxoplasmose)

Wat is Rabi�?�«s of Hondsdolheid:

Rabies of hondsdolheid is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het rabi�?�«svirus en wordt vooral in verband gebracht met vossen en vleermuizen. In theorie kan het virus overgebracht worden door elk vleesetend zoogdier.


Wat is Tetanus:

Bij een beet van of krab van honden, katten, vleermuizen, eekhoorns enz. bestaat de mogelijkheid van besmetting met de tetanusbacterie.

Binnen enkele dagen tot een maand na de besmetting kunnen ziekte-verschijnselen optreden die lijken op die van hondsdolheid. Na griepachtige klachten ontstaat stijfheid in het gebied van de verwonding. Hierna kunnen stijfheid en krampen over het hele lichaam ontstaan. Kenmerkend is het optreden van kaakkramp. Tetanus kan een dodelijke afloop hebben.

Het is dus verstandig u na zo'n beet of krab in verbinding te stellen met uw huisarts of de EHBO van een ziekenhuis. Naast een tetanusinjectie is een antibiotica behandeling soms aan te bevelen

Wat is vossenlintworm:

Bij direct contact met vossen bestaat een kleine kans op besmetting met de vossenlintworm. Omdat dit in het ernstigste geval fatale gevolgen kan hebben, is het verstandig elk risico uit te sluiten:

Om kans op besmetting uit te sluiten moet u bij het direct contact met dode dan wel levende vossen vermijden. Wanneer u wel een vos heeft aangeraakt, moet u voordat u iets in uw mond doet uw handen goed wassen
edith
Veteraan
Veteraan
 

Keer terug naar Algemeen medisch

  • VISITORS

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Design by Atropa